De basis van iedere e-liquid bestaat uit propyleen glycol en plantaardige glycerine. Propyleen glycol wordt aangeduid als PG, plantaardige glycerine als VG. PG is een dunne vloeistof, welke zorgt voor meer smaak en een kick in de keel. VG is een stroperige vloeistof, deze zorgt voor dikkere damp en voelt zachter aan in je keel. Daarnaast zit er optioneel nicotine en smaakstof in e-liquid. Nicotine is de verslavende stof afkomstig uit de tabaksplant. De juiste nicotine sterkte kiezen is erg belangrijk. Welke nicotine sterkte voor jou geschikt is hangt af van de gekozen e-sigaret en welke nicotine sterkte je gewend bent van de tabakssigaret. De verhouding van PG en VG basis samen met de nicotine sterkte zorgt dus voor het eind effect van een e-liquid. Maar niet elke soort e-liquid is geschikt voor iedere e-sigaret! Daarom is het belangrijk om te weten welke e-liquid geschikt is voor jouw e-sigaret.

Nicotine

Nicotine is de verslavende stof in een sigaret of elektrische sigaret welke afkomstig is uit de tabaksplant. E-liquid is zowel met nicotine als nicotine vrij te verkrijgen. Wij raden het gebruik van e-liquid met nicotine af voor niet rokers.

De nicotine sterkte in een e-liquid wordt aangegeven in milligrammen (MG). Een e-liquid met een sterkte van 3mg nicotine wordt beschouwd als ”licht” en een 18mg e-liquid als ”zwaar”. Maar dat is niet helemaal waar. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van de e-sigaret waarin je deze gebruikt. Er zijn twee soorten e-sigaretten, namelijk de DL e-sigaret en de MTL e-sigaret. De DL e-sigaret geeft veel damp en zal je direct naar de longen moeten inhaleren. Een DL e-sigaret heeft een lage coil weerstand, bijvoorbeeld 0.2 Ohm. De MTL variant is vergelijkbaar met het effect van een tabakssigaret en zal je van mond naar long moeten inhaleren. MTL e-sigaretten hebben een hogere coil weerstand, bijvoorbeeld 1.0 Ohm. Wil je meer weten over DL en MTL inhaleren? Bekijk dan ons artikel over MTL en DL.

Het klopt dat er minder nicotine in een 3mg e-liquid zit dan in een 18mg e-liquid. Maar op het moment dat je een DL e-sigaret gebruikt krijg je meer damp per haaltje. Hierdoor krijg je dus ook meer nicotine binnen per haaltje. Daarom kan een 3mg e-liquid in een krachtige e-sigaret hetzelfde effect hebben als een 18mg e-liquid in een MTL e-sigaret. Het is dus erg belangrijk de juiste nicotine sterkte te kiezen op basis van jouw e-sigaret. Wanneer je een e-liquid zal gebruiken met 18mg in een DL e-sigaret zal dit enorm scherp zijn in de keel. De nicotine zorgt net als de PG namelijk voor een kick in de keel.

Basisverhouding

De basisverhouding van e-liquid wordt aangegeven in percentages van propyleen glycol (PG) en plantaardige glycerine (VG). Aan het begin van het artikel hebben wij het een en ander uitgelegd over PG en VG. PG is dunne vloeistof welke zorgt voor meer smaak en een kick in de keel. VG is stroperige vloeistof welke zorgt voor dikkere damp en voelt zachter aan in de keel. Het percentage PG en VG in een e-liquid is samen altijd 100%.

Nu je weet wat het effect van PG en VG is zal je jezelf vast afvragen wat PG en VG is. Propyleen glycol (PG) is een geurloze en kleurloze viskeuze vloeistof met een licht zoete smaak. PG wordt onder andere gebruikt in voedingswaren als conserveringsmiddel of in geneesmiddelen zoals een infuus. Plantaardige glycerine (VG) wordt gemaakt van plantaardige oliën zoals soja bonen. Deze vloeistof is net als PG geurloos, kleurloos en heeft en licht zoete smaak. Ook VG wordt onder andere gebruikt in voedingswaren ter conservering of in cosmetica voor verbetering van de huid.

De juiste e-liquid kiezen

Nu weet je alles over nicotine, PG en VG in e-liquid maar vraag je jezelf af welke e-liquid geschikt is voor jouw e-sigaret. In de onderstaande tabel hebben wij een overzicht gemaakt van de aangeraden e-liquids op basis van de coil weerstand en inhalatie methode. De weerstand is altijd terug te vinden op de coil zelf en zal worden aangegeven in Ohm.

Coil weerstandManier van inhalerenAangeraden PG / VG verhoudingAangeraden nicotine sterkte voor rokers
0.1 – 0.5 OhmDLMinimaal 70% VGMaximaal 3mg
0.5 – 1.0 OhmMTL / DL50% PG / 50% VGtussen de 6 en 12mg
1.0 – 2.0 OhmMTL70% PG / 30% VGtussen de 12 en 20mg

Als je weet welke e-liquid geschikt is voor jouw e-sigaret is het alleen nog een kwestie van smaak. Elke e-liquid en merk heeft een andere smaak. Wij raden je aan voor een smaak te gaan welke jou aanspreekt. Smaken zijn heel persoonlijk, hierom kunnen wij je geen advies geven op het gebied van smaak. Wij hebben veel verschillende smaken in ons assortiment van fruit- tot aan dessert- en tabakssmaken.

Gevolgen van verkeerd e-liquid gebruik

Het is belangrijk om de e-liquid te kiezen welke goed werkt in jouw e-sigaret. Wanneer je de verkeerde e-liquid gebruikt kan dit een vervelende ervaring geven. Op het moment dat je e-liquid gebruikt met een te hoog VG percentage kan deze te dik zijn voor jouw e-sigaret. Hierdoor kan de coil stuk gaan en dus een verbrande smaak geven. Ook kan de e-sigaret verstopt raken. Wanneer je e-liquid met een te hoog PG percentage gebruikt kan de e-sigaret gaan lekken en erg scherp overkomen in je keel. Hierdoor is het niet mogelijk jouw e-sigaret op de juiste manier te gebruiken. Kijk dus goed welke e-liquid in jouw e-sigaret gebruikt kan worden en voorkom zo problemen.

Samengevat

  • Nicotine is optioneel en afgeraden voor niet rokers
  • PG is een dunne vloeistof welke zorgt voor smaak en een throat hit
  • VG is een stroperige vloeistof welke zorgt voor dikkere damp en minder throat hit
  • De geschikte e-liquid is afhankelijk van de PG, VG en nicotine verhouding van een e-liquid in combinatie met de weerstand en inhalatie methode van de e-sigaret
  • Het is belangrijk de geschikte e-liquid te gebruiken voor jouw e-sigaret, omdat dit andere vervelende gevolgen kan hebben
  • E-liquids zijn verkrijgbaar in veel verschillende smaken
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.