Weerstand van een coil
De coil is het deel van de e-sigaret welke de verdamping mogelijk maakt. Elke elektrische sigaret of vape werkt op een coil. Wil je precies weten wat dit is en waar deze uit bestaat? Lees dan verder. In dit artikel zullen wij alles over coils uitleggen.

Waaruit bestaat een coil?

De coil bestaat uit twee delen in een metalen cocon. Het eerste deel is het gloeispiraal. Deze is gemaakt van een bepaald type draad. Zo heb je bijvoorbeeld Kanthal en SS316L. Dit gloeispiraal heeft een weerstand, welke wordt aangeduid in ohm Ω. Wanneer de ohm lager is kan de coil meer kracht aan. Hierdoor komt er meer damp vrij. Het tweede deel is katoen. Dit katoen gaat door het gloeispiraal en vult de rest van de coil op. Het katoen heeft als doel het opnemen van e-liquid.

Hoe werkt een coil?

De werking van een coil is vrij simpel. De e-liquid wordt opgenomen door het katoen in de coil. Daarna wordt het gloeispiraal verwarmt door de batterij van de vape of e-sigaret. Hierdoor wordt de vloeistof warm en verdampt deze. Dit kan je vergelijken met het verdampen van water wanneer je dit in een pan doet tijdens het koken zal het verdampen. Dit gebeurd in een coil met e-liquid.

Mijn coil smaakt verbrand, hoe kan dit?

Na een bepaalde tijd is het katoen in een coil op. Dan zal de coil vervangen moeten worden. Een coil gaat gemiddeld twee weken mee, afhankelijk van het gebruik en de e-liquid. Soms komt het voor dat deze eerder doorbranden. Dit kan gebeuren door tal van redenen. Kort zullen wij deze toelichten.

  • Een MTL coil als DL gebruiken. Wanneer je een coil die gemaakt is voor MTL gebruik (vergelijkbaar met een sigaret) als DL (vergelijkbaar met een waterpijp) gebruikt zal hij doorbranden. Dit komt doordat deze niet in staat is om genoeg e-liquid op te nemen voor een DL haal. Het katoen komt dan droog te staan en zal dus verbrand proeven. Lees hier verder over MTL en DL.
  • Ongeschikt e-liquid gebruik. Dit heeft te maken met de dikte van een e-liquid. Wanneer een coil (MTL) kleine gleufjes heeft om e-liquid op te nemen zal dikkere e-liquid (70VG+) niet snel genoeg het katoen vochtig maken. Hierdoor kan de coil doorbranden. Ook kan erg zoete e-liquid de levensduur van een coil beïnvloeden.
  • Het laten intrekken van een coil. Wanneer een nieuwe coil erin gezet wordt zal deze moeten intrekken met e-liquid (ca. 15min). Doe je dit niet dan kan de coil direct doorbranden omdat het katoen droog staat.
  • Te weinig e-liquid in de tank. Het is belangrijk altijd genoeg e-liquid in je tank te hebben. Zodra de tank leeg is kan de coil geen liquid opnemen.
  • E-liquid kan de coil niet bereiken. Zodra je de e-sigaret schuin houdt tijdens het nemen van meerdere haaltjes kan het zijn dat de e-liquid niet bij de coil komt. Het katoen komt dan droog te staan en de coil kan doorbranden.

Uiteindelijk komen al deze redenen op hetzelfde neer. Een coil zal dus doorbranden wanneer er onvoldoende e-liquid in het katoen van de coil aanwezig is.

Waar moet ik op letten bij het vervangen van de coil?

Bij elke vape of elektrische sigaret zal het vervangen van een coil anders zijn. Gelukkig staat dit in de meegeleverde handleiding altijd uitgelegd. Wij zullen een aantal tips geven, welke van pas zullen komen tijdens het vervangen van de coil. Allereerst is het aangeraden de vloeistof samen met de coil te vervangen, omdat de verbrande smaak hierin kan zitten. Het is aangeraden 2 a 3 druppels e-liquid in de coil te doen voordat deze wordt vervangen. Hierdoor zit er alvast een beetje vloeistof in de coil. Daarbij raden wij aan de elektrische sigaret uit te zetten voordat je de coil vervangt. Nadat de nieuwe coil geïnstalleerd is raden wij aan deze 15 minuten in te laten trekken. Dit natuurlijk na het vullen van de tank met e-liquid. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

De wet van Ohm Ω

Elke coil heeft een weerstand aangeduid in ohm. Dit is te herkennen aan het volgende teken Ω. De ohm is bepalend voor het effect van een coil en de kracht die deze aan kan. Des te lager de ohm, des te meer damp en smaak. Dit komt omdat een coil met een lagere weerstand meer kracht aan kan dan een coil met een hogere weerstand. Het dampen onder 1.0 ohm wordt sub-ohm genoemd. MTL coils zijn vaak 0.6 ohm of hoger. DL coils zijn vaak lager dan 0.6 ohm.

De waardering van www.vapekings.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 13581 reviews.