Het verschil tussen een vape en e-sigaret

Je vraagt je vast af, is een vape anders dan een e-sigaret? Het antwoord is nee! Er is geen verschil tussen een vape en een e-sigaret. E-sigaret is namelijk de Nederlandse benaming van een vape. Het Engelse woord vape is weer de afkorting van vaporizer, wat staat voor verdamper. Dit komt omdat een vape e-liquid verdampt. Vapen wordt daarom ook wel dampen genoemd. Toch wil er wel eens verwarring ontstaan over het verschil tussen een vape en e-sigaret. Dat heeft te maken met het beeld dat mensen van een vape hebben gekregen. Hieronder zullen wij uitleggen hoe dat komt.

De verwarring over de vape en e-sigaretIs er een verschil tussen een vape en e-sigaret?

Zodra de meeste mensen het woord vape horen denken ze direct aan enorme dampwolken. Dit beeld klopt niet helemaal. Er zijn namelijk verschillende soorten vapes. Deze zijn het beste te onderscheiden in de manier van inhaleren. Er zijn twee verschillende manieren, namelijk MTL en DL.

MTL staat voor Mouth to lung, dus van mond naar long inhaleren. Deze manier is vergelijkbaar met het inhaleren van een sigaret. Een vape, welke op de MTL manier geïnhaleerd kan worden, wordt eerder een e-sigaret genoemd. DL staat voor Direct Lung, dus direct naar de longen inhaleren. Deze manier is te vergelijken met het inhaleren van een waterpijp of diep ademhalen. Vapes welke gebruikt kunnen worden op de DL manier zijn in staat om enorm veel damp te geven. De DL variant is vaak waar iedereen aan denkt als ze het woord vape horen. Er zit geen verschil in de basis werking van een vape en e-sigaret. Maar doordat bepaalde onderdelen verschillen tussen de twee soorten is het effect heel anders.

Het verschil in onderdelen tussen de DL vape en MTL e-sigaret

De onderdelen van een vapeMaar wat is er nou zo verschillend tussen een DL vape en MTL e-sigaret? Dat heeft met een aantal onderdelen te maken. Een vape bestaat namelijk uit verschillende onderdelen. De belangrijkste onderdelen welke het verschil maken zijn de batterij en het reservoir. De batterij is ook wel bekend als mod. Deze bepaalde de sterkte van een vape. Het reservoir staat beter bekend als Tank of verdamper.  De samenwerking van de mod en tank zorgt voor het eind effect.

Er zijn verschillende soorten batterijen. Zo heb je krachtige en minder krachtige maar ook instelbare en niet instelbare batterijen.  Deze kracht is aangeduid in wattage (W). Hoe hoger de wattage des te meer kracht de vape heeft.

Ook is de tank erg belangrijk voor het effect van een vape. In deze tank zit namelijk een coil. Een ander woord voor coil is atomizer. De coil bepaald uiteindelijk het effect van de vape maar heeft wel de batterij nodig om dit effect te kunnen realiseren. Elke coil heeft zijn eigen ohm waarde. Hoe lager de ohm, hoe meer wattage de coil aan kan. Wanneer een coil hoge wattage aan kan zoals 80w, is deze in staat om veel damp te geven. Coils met een weerstand onder de 1 ohm noemen we een sub-ohm coil en geven dus meer dan dan coils boven de 1.0 ohm.

De DL vape

Een DL vape heeft dus een krachtige batterij met een minimaal vermogen van ongeveer 80W. Daarbij zal je een coil nodig hebben van ongeveer 0.5 ohm of lager, zodat hij de wattage aan kan. Door de combinatie van beide zal je een enorme dampwolk kunnen uitblazen als je deze Direct naar je longen inhaleert en stevig doorhaalt.

De MTL e-sigaret

Voor een MTL e-sigaret of vape geldt eigenlijk hetzelfde als voor de DL variant alleen dan omgekeerd. Een MTL model heeft over het algemeen een coil met en weerstand van boven de 0.5 ohm en heeft daarom veel minder watt nodig. Hierdoor geeft een MTL vape dus veel minder damp en is deze gemaakt om te inhaleren als een reguliere sigaret van mond naar long. Een MTL tank heeft om deze reden dan ook kleinere luchtgaten en een smaller mondstuk.

E-liquid voor de DL en MTL vapeE-liquid flesje voor een vape

E-liquid is de vloeistof welke wordt verdampt in een vape. Er zijn veel verschillende soorten e-liquids. Het grootste verschil zit hem in de nicotine sterkte en PG/ VG basis verhouding. Omdat een DL vape meer meer damp geeft dan een MTL variant, is hiervoor ook andere e-liquid nodig. Voor DL modellen zal je e-liquid nodig hebben met veel VG en een lage nicotine sterkte. Bij MTL modellen heb je over het algemeen e-liquid nodig met wat meer PG of met een 50%/50% basis. Dit komt doordat VG wat dikker is dan PG. Wil je meer lezen over de welke e-liquid jij het beste kan gebruiken. Bekijk dan een onze uitlegpagina; Welke e-liquid is geschikt?

Samengevat

Er zit dus geen verschil tussen een vape en e-sigaret maar wel in de verschillende soorten. Deze soorten zijn te onderscheiden in DL en MTL modellen. Een DL vape geeft meer damp dan een MTL vape en zal dus ook op een andere manier gebruikt moeten worden. Een vape en e-sigaret maken gebruik van dezelfde basis onderdelen. Alleen kunnen de batterij en tank op een andere manier gemaakt worden, wat bepalend is voor het effect.  De verwarring dat een vape anders is dan een e-sigaret zit hem vooral in het beeld dat mensen ervan hebben. Uit dit artikel kan je dus concluderen dat er geen verschil zit tussen de vape en e-sigaret.

Menu
De waardering van www.vapekings.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 4706 reviews.
X