Wil je stoppen met roken? Lukt dit niet door simpelweg geen sigaretten te roken? Dat is begrijpelijk en je bent niet alleen. Roken is een van de lastigste verslavingen om vanaf te komen. Om hier vanaf te komen is het belangrijk de verslaving te begrijpen. In dit artikel gaan wij hier verder op in.
De verslaving
Vraag jij je af waarom het stoppen met roken niet lukt? Waarom je steeds weer naar een sigaret grijpt? Je bent niet de enige. Er zijn een groot aantal factoren welke het roken verslavend maken. Nicotine is de basis van de verslaving maar zeker niet het enige. Naast nicotine heb je de gewoonte en het sociale aspect. Hieronder zullen wij meer informatie geven over deze onderdelen van de verslaving.
Nicotine
Nicotine is verslavend maar zeker niet meer als caffeine en suiker dat is. Caffeine en suiker worden net als nicotine gewonnen uit een plant. Door het roken van een sigaret wordt de nicotine opgenomen in het bloed. Een aantal chemische middelen in de sigaret zorgen voor deze snelle opname. Deze middelen zitten niet in de e-sigaret! De chemische stoffen Ammoniak,
Broomhexine, Benzopyreen, Cadmium, Mierenzuur, Acetonitril, Methanol, Fenol en Arsenicum worden toegevoegd aan sigaretten. Door de toevoeging van deze zeer giftige middelen ervaart de roker een kick. Je lichaam en hersenen raken gewend aan deze kick. Wanneer je deze nicotine kick niet ervaart vragen je hersenen snel om meer. Nicotine is tot 2 a 3 dagen na gebruik nog in het lichaam aanwezig. Na maximaal 1 week is het lichaam niet meer afhankelijk van nicotine. De andere bovengenoemde chemische stoffen kunnen tot wel 2 a 3 maanden verslavend werken.
De gewoonte
Naast de nicotine verslaving heb je nog de ”gewoonte” verslaving. Het roken van een sigaret is een gewoonte. Bepaalde momenten van de dag grijp je naar een sigaret. Zo heb je de rook pauzes op werk en de sigaret na het eten als voorbeeld. Je stelt je zo erg in op het moment dat je weer een sigaret kan roken. Daardoor raak er aan gewend. Deze gewoonte geeft je een extra prikkel om een sigaret te gaan roken.
Het sociale aspect
Daarbij is er nog het sociale aspect van roken. ”Even gezellig een sigaretje” hoor je wel eens vallen. Al met al is het een hardnekkige verslaving. Weinig zijn erin geslaagd zelf deze sigaretten verslaving te doorbreken. Het moment dat een collega roker je een sigaret aanbied kan je vaak de verleiding niet weerstaan.
Afkickverschijnselen door het stoppen met roken
Wanneer je stopt met het roken van sigaretten, zullen er afkickverschijnselen optreden. Doordat je lichaam en hersenen op zoek zijn naar de nicotine ”kick” en de bovengenoemde prikkels, kunnen de volgende verschijnselen optreden.
- spanning
- angstgevoelens
- irritatie
- slapeloosheid
- concentratie problemen
- zweten
- hoofdpijn
- hoestbuien
- toename eetlust
- maag- en darmstoornissen
Deze verschijnselen zijn allemaal erg vervelend. Dit kan je dagelijks leven soms behoorlijk in de weg zitten. Na een tijdje zullen deze verschijnselen afnemen wanneer je geen sigaretten meer rookt. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Hulpmiddelen en Stopmethoden
Nu je de verslaving begrijpt kunnen wij het hebben over het proces om te stoppen met roken. Hieronder bespreken wij de populaire hulpmiddelen. Wil je stoppen met roken en lukt dit niet? Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor! Er zijn een aantal hulpmiddelen beschikbaar welke jou kunnen helpen met het stoppen. Elk hulpmiddel heeft zijn voor en nadelen. Wij zullen dit kort toelichten.
Nicotine pleisters
Dit hulpmiddel is erg bekend. Maar blijkt in praktijk niet altijd effectief. De pleister plak je op je lichaam en geven gedurende de dag nicotine af. Hierdoor neemt de huid nicotine op en onderdrukt dit de nicotine behoefte. Bij deze methode onderdruk je enkel de nicotine verslaving. In de praktijk werkt dit voor veel mensen niet, omdat de gewoonte en sociale verslaving nog niet gestild wordt.
Kauwgom met nicotine
Voor de nicotine kauwgom geldt hetzelfde als voor de nicotine pleisters. Het verschil tussen de twee is dat de nicotine via de mond wordt opgenomen. Hierdoor wordt de nicotine sneller verwerkt en blijkt dit effectiever dan de pleisters. Nog steeds worden de gewoonte en sociale verslaving niet onderdrukt.
E-sigaret als hulpmiddel
De e-sigaret, ook bekend als elektrische sigaret of vape, is de meest succesvolle manier volgens onderzoek Public Health England om te kunnen stoppen met roken. Dit komt omdat de drie eerder besproken onderdelen van de verslaving worden onderdrukt. Het roken van een elektrische sigaret wordt dampen genoemd. Deze naam komt van het woord verdampen. Het dampen lijkt erg op roken. Het grote verschil zit hem in de schadelijkheid. Uit bovengenoemd onderzoek van het PHE blijkt dat de e-sigaret ongeveer 95% minder schadelijk is dan zijn tabaksvariant. Klik hier voor meer informatie over de schadelijkheid van de elektrische sigaret.
Extra Motivatie
Nu wij je hebben uitgelegd hoe de verslaving werkt en de hulpmiddelen hebben besproken. Zal je zelf de stap moeten zetten om daadwerkelijk te stoppen met roken. Wanneer je wil gaan stoppen met roken is je motivatie erg belangrijk. Daarom zullen wij een paar nadelen van roken benoemen om je wat extra te motiveren.
- Kanker in vele vormen:
longkanker, mondkanker, baarmoederhalskanker, borstkanker, prostaatkanker en ga zo maar door.
- De Rokershuid

Roken is zeer slecht voor de huid. Door het roken van sigaretten zal de huid uitdrogen. Er komen giftstoffen vrij die ontstekingen doen ontstaan en de huid een grauwe uitstraling geven.
- Rokerslucht
Rokerslucht is iets dat je als roker vaak zelf niet door hebt. Als je even ruikt aan een volle asbak dan begrijp je hoe iemand die niet rookt jou ruikt.
- Achterlijk DUUR

Sigaretten kosten tegenwoordig ruim 8 euro voor een pakje. Wanneer je een pakje per dag rookt kost dit je jaarlijks ongeveer 2600 euro. Bedenkt maar eens wat je daarmee kan doen. Je geld gaat letterlijk in rook op. Door te stoppen met roken kan je dus een hoop geld besparen!
- Minder smaak en geur

Doordat je rookt zal je smaak en geur onderdrukt worden. De ruim 6000 gifstoffen welke worden ingeademd tijdens het roken zorgen hiervoor. Na 3 maanden niet gerookt te hebben zal je merken dat de smaken weer tot leven komen!