Nicotine zout is beter bekend als Nic salt. Je hebt dit vast vaker voorbij zien komen. Nic salts zijn momenteel erg in opkomst maar wat is dit eigenlijk? Dat zullen wij in dit artikel verder uitleggen.

‘Nic salts’ en ‘Freebase’ nicotine

Nic salt is nicotine in zijn natuurlijke staat zoals deze in tabaksbladeren zit. Het verschil met Freebase is de toevoeging van ‘benzoëzuur’ om de molecuul te vormen. Benzoëzuur klinkt niet erg aangenaam maar wees niet bang. Dit is een natuurlijk zuur dat voorkomt in veel vers producten zoals fruit en honing.

Freebase is de meest gebruikte nicotine in e-liquid. Dit is de puurste vorm van nicotine maar niet de natuurlijke vorm. Het benzoëzuur wordt uit de Nic salt molecuul gehaald waardoor alleen de nicotine overblijft. Maar wat is het verschil in effect tussen deze twee soorten? Dat zullen wij hieronder verder uitleggen.

Wat is het verschil in effect?

Het effect van Nic salt is anders dan bij freebase nicotine. Dit heeft te maken met de snelheid dat je lichaam de nicotine opneemt en de throat hit. Door de aanwezigheid van benzoëzuur in Nic salts wordt de PH waarde verlaagd. Hierdoor zal dit zachter aanvoelen in de keel. Freebase heeft een hogere PH waarde en voelt dus steviger in de keel. Wanneer je dus een e-liquid dampt van 18mg met freebase nicotine voelt dit veel zwaarder in de keel dan bij een e-liquid met 18mg Nic salt. Dit is een groot voordeel, omdat je op een fijne manier beter je nicotine behoefte kan voldoen.

Een ander verschil zit in de opname van nicotine door het lichaam. De Nic salt wordt stukken sneller opgenomen door het lichaam dan de Freebase variant. Hierdoor lijkt het effect meer op dat van een reguliere sigaret. In dit schema heb je een overzicht van de nicotine opname.

Nic salt freebase nicotine schema

De voordelen van Nic salt
  • Je nicotinebehoefte zal sneller worden sneller voldaan.
  • Doordat je hogere nicotine gehaltes kunt gebruiken zal je minder e-liquid verbruiken.
  • Omdat Nic salt op lagere temperatuur ook goed wordt verdampt zal je geen krachtig apparaat nodig hebben.
  • E-liquids met Nicotine zout zijn langer houdbaar.
Welke e-sigaretten zijn aangeraden voor Nic salts?

Doordat Nic salt liquids sneller worden opgenomen is het niet aangeraden deze in krachtige (sub-ohm) apparaten te gebruiken. Wij raden aan deze e-liquids te gebruiken in sets met een weerstand groter dan 1.0 ohm. Dit maakt een POD set zeer geschikt. Klik hier om de POD sets te bekijken. Het is wel mogelijk om deze liquid met krachtige apparaten te dampen. Het nadeel kan een ‘nicotinekick’ zijn. Doordat de nicotine sneller opgenomen wordt kan dit snel teveel worden. Dit heeft als tijdelijk gevolg misselijkheid en hoofdpijn.

Wij bieden een ruim assortiment aan e-liquids met Nic salt nicotine. Klik hier om deze te bekijken.