De elektrische sigaret werkt op een batterij, welke de clearomizer (tank) van stroom voorziet. Stroom word direct naar de coil in de tank gevoerd wat het gloeispiraal in de coil opwarmt. Hierdoor verdampt de vloeistof in de tank en komt er waterdamp uit de vape in plaats van de erg schadelijke rook, welke bij een traditionele sigaret word vrijgegeven. Ondanks dat het effect van de e-sigaret erg lijkt op dat van een traditionele sigaret werkt deze dus anders. Maar hoe gaat dit dan precies in zijn werk en waarin verschilt het met de traditionele sigaret? Dat zullen wij je gaan uitleggen!

Waaruit bestaat de e-sigaret?

Voordat we verder in kunnen gaan op de werking is het handig om te weten waar een e-sigaret uit bestaat. Zoals eerder genoemd bestaat de elektrische sigaret uit een batterij waarmee je vloeistof kan verdampen. Dit is nog niet alles, hier komt natuurlijk meer bij kijken. De batterij is oplaadbaar en bevat een chip, welke de kracht van de elektrische sigaret regelt. Ook bevat deze chip verschillende beveiligingen, waardoor jij de e-sigaret veilig kan gebruiken. Op de batterij zit een knop die wij de fire button noemen. Zodra je deze knop indrukt, zal de vape in werking gaan.

Naast de batterij heeft de e-sigaret ook een verdamper. Deze verdamper noemen we de tank (clearomizer). Deze tank bestaat uit een reservoir en een gloeispiraal (coil). Het reservoir kan worden gevuld met vloeistof voor de e-sigaret en kan je zowel met, als zonder nicotine gebruiken. De gloeispiraal in de verdamper wordt een coil genoemd. Deze bestaat uit een specifieke weerstand waar een stukje katoen omheen zit. De coil is een vervangings element net als de e-liquid en gaat ongeveer 2 weken mee. Daarbij zit er op de tank een mondstuk zodat je de damp eenvoudig kan inhaleren. Deze onderdelen samen vormen een elektrische sigaret. Maar hoe werken deze onderdelen samen? Dat zullen wij hieronder uitleggen.

De onderdelen van een elektrische sigaret.
Op deze afbeelding zijn de verschillende onderdelen van een elektrische sigaret duidelijk afgebeeld.

Hoe werkt een e-sigaret?

Nu je weet waar een e-sigaret uit bestaat ben je al een heel eind. Nu vraag je jezelf af; hoe werken deze onderdelen samen en ontstaat de damp? Dit lijkt ingewikkeld maar in de praktijk is dit vrij simpel! Het gaat als volgt, de batterij bevat een chip. Deze chip regelt het vermogen, welke kan worden aangeduid in wattage. Deze chip stelt het vermogen af op de coil welke in de tank zit. Omdat iedere coil een bepaalde weerstand heeft zal de chip zijn vermogen hierop moeten aanpassen. De weerstand van de coil wordt aangeduid in Ohm. Zodra de coil in de tank gemonteerd is en het reservoir gevuld is met e-liquid kan het dampen beginnen.

Wanneer je de fire button van de e-sigaret indrukt zal de batterij een bepaalde wattage afgeven naar de coil. Hierdoor wordt het gloeispiraal in de coil verwarmt. Daarna zal de vloeistof in de coil gaan verdampen, welke wordt geïnhaleerd door de gebruiker van de e-sigaret.

Het verschil tussen de tabaks- en elektrische sigaret

Nu je weet hoe een e-sigaret werkt kunnen we naar het verschil kijken met een reguliere tabakssigaret. Het grootste verschil zit in het ontstaan van de rook, welke damp wordt genoemd bij een elektrische sigaret. De traditionele sigaret bestaat uit een papieren huls met tabak. Doordat de sigaret wordt aangestoken zal de tabak verbranden. Bij dit verbrandingsproces komen ruim 4000 giftige stoffen vrij welke te roker inhaleert. Zoals je hierboven hebt gelezen verbrand de e-sigaret geen tabak maar verdampt deze vloeistof. Hierdoor komen er bij lange na niet zoveel giftige stoffen vrij als bij een tabakssigaret. Daarom zit er in de damp van een elektrische sigaret geen teer, koolmonoxide, fosfor, ammoniak, lood en de 4000 overige chemische stoffen. Deze stoffen zijn wel in een tabakssigaret terug te vinden. In de video hieronder is het verschil tussen het roken 30 pakjes sigaretten en het dampen van 120ml e-liquid te zien.

Conclusie

  • De elektrische sigaret verbrand geen tabak maar verdampt e-liquid
  • Doordat de e-sigaret verdampt komen er minder giftige stoffen vrij dan bij een tabakssigaret, waaronder geen teer
  • E-liquid is de vloeistof welke wordt gebruikt om te verdampen
  • Een elektrische sigaret bestaat uit een batterij met tank
  • De coil moet vervangen worden na 1 a 2 weken
  • E-sigaretten zijn zowel met als zonder nicotine te gebruiken