In elke vape zit een coil, dus ook in die van jou! De coil zorgt voor de verdamping van de e-liquid in jou e-sigaret of vape. Maar een coil gaat niet voor altijd mee, dit is namelijk een onderdeel dat regelmatig vervangen moet worden. Een coil bestaat uit katoen en een gloeispiraal. Het katoen in de coil zal op een gegeven moment versleten raken, daarom zal de coil vervangen moeten worden. Dus ook jij zal om de zoveel tijd de coil moeten vervangen. Wij zullen op deze pagina uitleggen hoe je de coil van je vape kan vervangen en waar je tijdens het vervangen op zal moeten letten.

Wanneer is mijn coil aan vervanging toe?

Op het moment dat de coil een verbande smaak of minder damp geeft is deze aan vervanging toe. De verbande smaak noemen wij ook wel doorbranden of Dry-Hit en is duidelijk te herkennen aan de verbranden smaak. Een coil vervang je gemiddeld elke twee weken. Het exacte moment is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder leggen wij deze kort uit.

 • E-liquid
  De e-liquid is van invloed op de levensduur van de coil. Dit heeft te maken met onder andere de zoetheid en de basis. Als de basis te dik of te dun is, dus een verkeerde PG/VG verhouding voor de coil in gebruik kan dit de levensduur van de coil beïnvloeden. Weet jij niet welke e-liquid voor jou coil geschikt is? Bekijk dan eens onze pagina Welke e-liquid kan ik gebruiken. Ook een erg zoete e-liquid kan de coil levensduur beïnvloeden. De vloeistof kan namelijk gaan kristalliseren, hierdoor zal het koeten in de coil sneller opraken en daarom dus sneller doorbranden.
 • Te weinig e-liquid
  Een Dry-Hit komt voort uit een tekort aan e-liquid in de coil. Wanneer er te weinig e-liquid in de vape zit kan het katoen in de coil te droog raken en zal hij doorbranden. Het is dus belangrijk dat er altijd genoeg vloeistof in de vape zit. dat je een korte pauze tussen de haaltjes door neemt. er te snel geïnhaleerd wordt,
 • Te snel achter elkaar inhaleren
  Het is ook belangrijk dat je een korte pauze tussen de haaltjes neemt. Als er namelijk te snel achter elkaar geïnhaleerd wordt heeft het de coil niet genoeg tijd om e-liquid op te nemen en komt het katoen droog te staan. Als je dan een haaltje neemt brand de coil door.
 • Manier van inhaleren
  Elke coil is gemaakt voor een specifieke manier van inhaleren. Je kan een vape namelijk als een sigaret van mond naar long (MTL) of als een waterpijp direct over de longen (DL) inhaleren. Wanneer je een MTL coil op de DL manier inhaleert zal de coil doorbranden, omdat deze dat niet aan kan. Andersom zal de coil gaan spetten en de vape zal gaan lekken.
 • Stand van de vape
  Indien je een instelbare vape hebt zal je de kracht goed moeten afstellen op de coil. De kracht verstel je over het algemeen in wattage. Op de coil staat altijd aangegeven op welke wattage deze gebruikt kan worden.
 • Het gebruik
  Ook heeft het gebruik invloed op de levensduur van de coil. Wanneer je namelijk 10 haaltjes per dag neemt gaat de coil langer mee dan wanneer je er 100 op een dag neemt. Maar als de vape twee weken of langer heeft stilgestaan met een coil erin raden wij ook aan om deze te vervangen.

Hoe vervang ik de coil?

De manier van het vervangen van de coil is per model verschillend. Bij sommige modellen zal je de coil eruit/erin moeten draaien en bij andere weer eruit/erin moeten trekken. Bij veel pod systeem vapes zal je zelfs alleen de pod hoeven vervangen, omdat de coil ingebouwd is. Wil je weten hoe je de coil bij jouw vape vervangt? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice of raadpleeg eens YouTube door op de modelnaam van je vape te zoeken.

Er zijn wel regels die voor elke vape gelden wanneer het gaat om het vervangen van de coils. Zo moet je bijvoorbeeld na het vervangen van de coil en het vullen van de tank met e-liquid, deze minimaal 10 minuten laten intrekken voor gebruik. Wanneer je dit niet doet zal het katoen nog niet genoeg e-liquid hebben opgenomen en de coil direct doorbranden. Ook is het handig om alvast 2 á 3 druppels e-liquid in de coil te doen voordat je deze in de vape zet. Als de coil eenmaal ingetrokken is kan je voor de zekerheid een paar haaltjes nemen terwijl de vape uitstaat. Zo zorg je ervoor dat de e-liquid extra door de coil getrokken is.

Heb je hierna nog vragen of weet je niet welke coils geschikt zijn voor jouw vape? Neem dan gerust contact op met een van onze vape experts via de chatfunctie rechtsonder of door hier te klikken.